Sivut

26. maaliskuuta 2013

Kevät

Päivät pitenevät ja aurinko sulattaa lumia, kevät on jo ihan kulman takana. Anjalassa se tarkoittaa kiireisen kevätsesongin alkua. Seuraavan parin kuukauden aikana bussit tuovat Anjalaan kymmeniä koululuokkia viettämään leirikoulua. Koululaiset selvittävät mysteerejä, etsivät kätköjä, palloilevat Anjalan tyyliin, sukeltavat historian pyörteisiin Anjalan aikakoneessa, ja paljon muuta mukavaa. Leirikouluissa tärkeää on seikkailu sekä uudet elämykset ja kokemukset. Leirikoulussa oppiminen on hauskaa!

Kun päästään toukokuuhun, vilinä lisääntyy entisestään. Silloin Anjalassa vierailevat leirikoululaisten lisäksi monet päiväkodit viettämässä retkipäiviä. He pääsevät tutustumaan mm. Harmaan Rouvan satumetsään ja tutkimaan Ötökän arvoitusta Jussi Jäneksen kanssa. Ankkapurhan historiallinen miljöö tarjoaa hienot puitteet satuseikkailuihin.
Myös monet yritykset viettävät keväällä tyhy-päiviä Anjalassa. Ankkapurhan taika toimii niin lapsilla kuin aikuisillakin, aikuisille tarjoamme yhteishengen kohotusta ja puhdasta hauskanpitoa. Meidän aikuistenkin on hyvä muistaa lapsenmielisyys kiireisen elämän keskellä!

Tänä keväänä on siis luvassa jälleen paljon hauskoja hetkiä, kannattaa seurata kuulumisiamme blogissa.

18. maaliskuuta 2013

Feel good - do good!

Kestävän matkailun seminaarissa Lappeenrannassa oli ilo kuulla ruotsalaisen "Sustainability manager" Caroline Strindmarin ajatuksia kestävästä kehityksestä ja kestävyyden käsitteestä ylipäänsä. Strindmar pilkkoi esitelmässään yrityksen kestävyyden neljään osa-alueeseen: ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys sekä kestävä johtamisjärjestelmä. Suomessa usein kestävästä kehityksestä puhuttaessa jumitutaan ekologiseen kestävyyteen huomioimatta muita osa-alueita.

Caroline Strindmarin edustaman Yasuragin johtamisfilosofiaan kuuluu olennaisesti henkilöstön hyvinvointi. Feel good - do good - filosofian mukaisesti hyvinvoiva henkilöstö palvelee asiakkaita paremmin ja aidommin. Sosiaalinen kestävyys alkaa yrityksen arvoista ja leviää hyvinvoivan henkilöstön myötä asiakkaille ja hyvinvoivien asiakkaiden kautta eteenpäin - hyvä kiertää!

Samaan tilaisuuteen sain puhelun Kouvolan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Karhulta, joka ilmoitti Nuorisokeskus Anjalan saaneen kaupungin Tuottavuuspalkinnon. Kriteereinä olivat kustannustehokkuus, asiakaslähtöisyys, vaikuttavuus, laatu, henkilöstönäkökulma sekä palveluprosessien sujuvuus. Erityisen hyvältä tuntui, että vahva yhteishenkemme sekä arvoihin perustuva työskentelytapamme huomioitiin arvioinnissa asiakaslähtöisyyden ja laadun ohella.

Tuottavuus voi olla myös kestävää kehitystä, kun se tehdään sosiaalisesti kestävästi. Caroline Strindmaria lainatakseni: Sustainability is making SANE decisions.  

Jenni Tani, toiminnanjohtaja

6. maaliskuuta 2013

Viljaa läheltä

Kymenlaakson maatalouskoulu perustettiin vuonna 1919. Vuonna 1955 koulu sai hienot, uudet tilat Anjalan kartanon alueelta. Jo vuosisatojen ajan on Anjalan pelloilta koottu viljaa kyläläisten ravinnoksi. Edelleen Kouvolan seudun ammattiopiston Luonnonvara-alan oppilaitos viljelee maita. Ankkapurhan Helmi leipoo leivät ja sämpylät näiden peltojen viljasta, lähimyllyssä jauhetuista jauhoista.

"Me suojellaan ympäristöä ja varjellaan lapsenmielisyyttä. Me ajatellaan aidosti myönteisesti ja näytetään se. Me uskotaan siihen, mitä me tehdään, ja me asetetaan työllemme tavoitteita. Me kunnioitetaan luontoa ja kanssaihmisiä, kestävä kehitys ohjaa toimintatapojamme niin nuorisotyössä kuin ympäristötietouden jakamisessa"